Oskrivna regler camping

Oskrivna regler camping

Oskrivna regler camping samt vett och etikett vid friluftsliv Vett och etikett i naturen är viktigt för att bevara vår natur och miljö. Här är några tips på hur du kan visa hänsyn till naturen.

Först börjar vi med allemansrätten.
Allemansrätten är en unik rättighet som ger oss möjlighet att uppleva naturen på ett sätt som inte är möjligt i många andra länder. Genom allemansrätten har vi rätt att röra oss fritt i naturen och utöva friluftsliv utan att behöva be om tillstånd från markägaren. 

Tips: 
1. Men med stor frihet kommer också stort ansvar. 

2. För att bevara allemansrätten för framtida generationer är det viktigt att vi visar hänsyn till naturen och andra besökare. Detta kan vi göra genom att följa några enkla regler.

3. Tänk på att ta hand om ditt skräp och lämna inte efter dig i naturen. Undvik att störa djur och växter i naturen.

4. Att följa skyltar och anvisningar för att visa hänsyn till markägare och andra besökare är också bra vett och etikett.

5. Genom att visa hänsyn till naturen och andra besökare kan vi alla hjälpa till att bevara allemansrätten för framtida generationer.Lite mer om vett och etikett i naturen 
Vid camping, så glöm inte att ta med dig allt skräp hem och lämna inget efter dig. Tänk även på att inte störa djur och växter i naturen och följ allemansrätten och visa hänsyn till markägare och andra besökare.  

Tips: 
1. Undvik att tälta eller göra upp eld på platser där det inte är tillåtet.

2. När du vandrar så använd markerade stigar och leder för att minska slitage på naturen och undvik att plocka blommor och bär i naturen.

3. Om du vill läsa mer om vett och etikett i naturen föreslår jag att du besöker Länsstyrelsen i Kalmars webbsida.

Fler tips om vett och etikett vid camping i naturen 
Visst har vi ett fantastiskt land där vi fritt kan röra oss och tälta eller stanna till under ett dygn. Men di får inte glömma att det också innebär ett stort ansvar. Engångsgrillar är praktiska men inte något som rekommenderas, snarare ska du avstå från dem eftersom de kan skada marken och det tar lång tid att brytas ner.

 Ännu fler råd är att tänka på att inte störa djur och växter i naturen

1. Ta inte med dig husdjur till naturområden där de inte är tillåtna.

2. Kopplade hundar är givetvis ok på de flesta platser, dock får de inte springa lösa i naturreservat och under vissa tider på året.

3. För att göra det lättar för både dig och andra, så följ skyltar och anvisningar för att visa hänsyn till markägare och andra besökare.

4. Respektera tystnaden i naturområden där det är tillåtet.

Vett och etikett vid camping 
Vett och etikett vid camping handlar om att visa hänsyn till andra campare och till naturen. Det är oskrivna regler camping. Här är några goda råd på hur du kan visa hänsyn vid camping. 

Först och en känd orsak till klagomål är att respektera tystnaden på campingplatsen och undvik att spela hög musik eller störa andra campare. Det är lätt att på lediga dagar och kvällar glömma bort andra människors behov. Vilket är grunderna i vett och etikett. 

Undvik att göra upp eld på platser där det inte är tillåtet och använd toaletterna och duscharna på campingplatsen för att minska din påverkan på naturen. Dessutom är det god ton att lämna dem i det skick du fann den. För du vill väl inte besöka en snuskig toalett, eller ha toapapper flygande bakom ditt tält eller husvagn? 

Kanske planerar du att campa vid båtfärd,  lite mer vett och etikett 

Vid båtliv och camping är det viktigt att visa hänsyn till andra båtägare och till naturen. Så även i detta sammanhang kan lite vett och etikett tips vara på sin plats. 

Det är kul att vara på sjön, kanske farten lockar men tänk på att du ska hålla hastigheten nere och undvik att skapa onödiga vågor som kan störa andra båtägare och djurlivet i vattnet. Inget är så irriterande som båtägare som med hög fart passerar andra båtar och ger svall. För att inte tala om jollar som snurrar runt på fjärden och leker.  

Det är tillåtet att lägga till vid privata bryggor eller stränder utan tillstånd från markägaren om du söker nödhamn, men du kan inte ligga där över natt eller ta för givet att det är ok. 

Kanske vill du ta en öl när du campar på en ö. Glöm inte att det gäller samma regler för alkohol vid båtkörning som vid bilkörning. Kolla storleken och hastigheten på din båt. Men det bästa är att alltid vara nykter. 

Använd toaletterna på land både i båten och när du slår upp tältet på land för att minska din påverkan på naturen. Snusk och elände är följden när populära strandhugg ser ut som toaletter i skogsbrynet. Vem vill tälta där? 

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *