Present – vänner kommer ibland utan gåbort-present, är det ok?

Fråga:
Igår hade vi bjudit in två par, det ena paret hade med sig vin, servetter, glas att ha i vår båt m.m. i en jättefin presentpåse.

Det andra paret kom tomhänta.

Jag hade aldrig kunnat tänka mig att inte ha med nåt, så jag kände mig lite besviken på att gesten en gåva innebär uteblev.

Det är ju såklart oviktigt vad, men t ex några blommor från trädgården hade varit ett sätt att visa uppskattning för inbjudan.

Jag hade sett fram emot att kunna umgås med våra vänner mer nu och en utebliven gåbortpresent ska inte behöva komma emellan oss.

Det har hänt förut vid ett par tillfällen för några år sedan, så jag hade förträngt att det hänt.

Jag behöver ett nytt perspektiv kring det här med gåbortpresenter helt enkelt och läste din text om att det inte är ett krav osv.

Senast vi träffades hemma hos våra vänner hade vi med både en trädgårdsprydnad, vinflaska och tårta (tårta för att det var knytis) så då är det för mig ännu märkligare att komma tomhänt.

Har du nåt tips på hur man kan tänka?

Svar:
Det verkar som om du läst vad jag tidigare skrivit, att en present är en lyckönskan (en uppskattning) och ett tack för att värdfolket gjort sig besväret att bjuda in dig.

Många gäster känner sig obekväma med att komma tomhänt till en bjudning, men det behöver man faktiskt inte känna.

Du ska som värdfolk inte ens förvänta dig presenter.

Om vi vänder på det, så ska man heller inte som det andra paret ha med så mycket som vin, servetter och glas.

Det får man nog anse vara i överkant, så hur man än gör kan det vara svårt. Grundregeln är, om man har med sig en present, det ska vara enkelt och hanterligt.

Jag vet heller inte hur ofta ni träffas, det kanske är regelbundet? Det påverkar också om man har med sig present eller inte.

Utifrån detta resonemang vill jag ge dig perspektivet att riktig vänskap vinner över detaljer som present eller inte.

Strikt etikettsmässigt är det korrekt att komma tomhänt, då sedvänjan härrör sig från synsättet på 1800-talet ett en ungkarl kunde aldrig bjuda igen. Då tog han istället med blommor.

Så släpp tanken, det finns nog många skäl till att ni bjuder in paret? Låt de fördelarna vinna över din egen förväntan om presenter.

 

Läs mer i min artikel om gåbortspresent >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

1 Taknar kring “Present – vänner kommer ibland utan gåbort-present, är det ok?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *