Presenter – han fyller år och vi funderar på att ge en upplevelse, som en resa. Är det ok?

Fråga:
Vi ska ge en födelsedagspresent till dotterns make. Han är en framgångsrik person och när han fyller år säger han aldrig vad han önskar. Vi tycker mycket om honom och vill givetvis visa vår uppskattning för att han är vår svärson.

Dilemmat är vad man gör när man ska ge en person som honom något utöver det vanliga det är inte lätt.

Vi är inte på något vis medellösa, men det är klart att vi inte kan ge vad som helst och till hur stora summor som helst. Kan vi gå ihop och ge något. Hela familjen?

Har en tanke att istället for present sätta in pengar till kalaset och att överskottet skulle gå till en organisation.

Hur skulle det mottagas tror du, eller är det en dum ide? Han vill inte vara hemma och ställa till med fest.

Min tanke är, att då förväntar han sig inga presenter, eller vad gäller? Han har nästan allt man behöver och en god ekonomi, vad ger man?

Svar:
En gåva, eller en present är ett bevis på uppskattning och en ynnest. Men ta aldrig en present för given och se den som gäst inte som ett tvång.

Självklart kan ni tillsamman lägga ihop till något fint. Det är bara att prata ihop sig med de övriga.

Presenter till den som har mycket redan är svårt, dessutom om han redan har vad han behöver. Grundreglerna för presenter är att om en jubilar skrivit att inga presenter ska ges. Då ger man inget, inte ens blommor.

Börja med att göra lite efterforskning i förväg, det underlättar. Att rusa iväg i sista minuten och bara hugga tag i först bästa present blir ofta fel. Fundera istället på hobbies eller intressen. Böcker till den som älskar läsa, hörlurar till den som älskar lyssna på musik eller kanske en konsertbiljett.

Om han inte vill vara hemma, betyder det inte att han inte önskar sig något. Något att tänka på är att presenten är genomtänkt och personlig.

Ett lite annorlunda förslag kan vara att bjuda honom på en upplevelse, varför inte lite spännande spel där han kan få en slant insatt för att testa lyckan. Vill ni förstärka upplevelsen kan nu bjuda på en resa utomlands, kanske till ett trevligt casino där han får njuta av både värme och härlig spänning.

Vem vet han kan bli rikare än han någonsin trott?

Bjud på middag på restaurang en dag, ta honom till ett SPA, erbjud dig att laga en god middag hemma hos er eller kanske skänka en slant till ett välgörande ändamål och överlämna beviset på gåvan i hans namn.

Sedan kan lite övrig information i frågan vara av intresse när man inte riktigt vet vad som gäller. Om det framgår att jubilaren önskar annan gåva, t.ex. välgörenhet ges detta istället.

Du kommer märka att andra gäster ändå ger blommor, men meddela att du givit allt till välgörenhet. Om en fest sker på annan plats än i hemmet, behövs inte alltid blomma eller present. Det blir svårt att hantera. Skicka hellre en blomma till hemmet, dagen innan.

Nu har han inte undanbett sig, men den som undanber sig uppvaktning, kan inte räkna med någon sådan. Om någon undanbett sig eller avböjt uppvaktning, behöver du som en eventuell gäst inte göra något alls.

Undanber sig jubilaren presenter, kan du uppvakta med kort eller blomma. Undanber sig jubilaren uppvaktning och presenter, ger du inget och uppvaktar överhuvudtaget inte. Har jubilaren undanbett sig behöver släkt och vänner m.fl. inte ens skicka ett gratulationskort.

Ibland möter man besvikna jubilarer som undanbett sig och sedan inte fått en enda gratulation. Det är fel att uttrycka en sådan besvikelse, omgivningen har följt jubilarens uttryckliga önskan. Om jubilaren bjuder på restaurang, tar du inte med dig blommor. Det blir för besvärligt att hantera. Vaser saknas.

Det låter som om han inte har givit något uttryck för direkta önskemål, men en stor bukett blommor, upplevelser eller välgörenhet brukar alltid vara uppskattat.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *