Presenter – kan man önska sig välgörenhet i bröllopspresent?

Fråga:
Tack för mycket bra och intressant information gällande vett och etikett!

Vid bröllop är det mer regel än undantag att brudparet skriver ut på inbjudan vad de önskar sig .

Jag tycker inte att man gör så, eftersom det för mig är lite samma sak som att bjuda in till födelsedagskalas och skicka med sin önskelista, vilket för mig är helt otänkbart. Jag har dock förstått att jag är ganska ensam om att tycka så.

Nu är det så att jag och min sambo ska gifta oss till hösten och jag skulle aldrig komma på tanken att skriva på inbjudan vad vi önskar oss eftersom det känns som att man ”kräver” presenter.

I min värld kanske man istället ger en önskelista till en toastmaster som i så fall kan förmedla detta om någon gäst frågar.

Jag och min blivande make har bestämt att vi skulle vilja undanbe oss presenter helt, och att våra gäster i så fall mycket hellre får skänka en (eventuell/frivillig) gåva till välgörenhet.

Hur förmedlar vi det på bästa sätt? Jag vill ju som sagt egentligen inte nämna presenter alls i inbjudan eftersom det ska vara någonting som kommer från givaren och inte ska vara någonting som vi själva för på tal.

Kan skriva på inbjudan: ”Det enda vi önskar oss med den här dagen är att ni kommer”?

Svar:
Tack för uppskattande ord!

Presenter är inget man kan kräva eller förvänta sig och är önskelistorna skrivna i med ett sådant syfte är det fel.

Presenter är en lyckönskan och listan många brudpar skriver är med avsikten att underlätta val av present för gästerna.

Att välja bort presenterna går alldeles utmärkt och att skriva som ni planerar går också bra.

Var också noga med att skriva om ni även väljer bort blommor, för många gäster funderar på det istället.

Att skriva att ni avböjer, men även få gästerna att förstå att välgörenhet är uppskatta blir komplicerat.

Bättre att skriva: ” Det enda vi önskar den här dagen är att ni kommer, presenter och blommor avböjer vi. Vill du/ni ändå vill ge något föreslår vi att du/ni istället skänker en valfri summa till XX-fonden”.

Var tydlig i informationen. En önskan som denna kan ingen se något märkligt med.

Klicka här för att läsa min artikel med presenttips >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *