Samtal – Gå hem vad betyder det mer än…?

Fråga:
Första gången jag mötte uttrycket var under nattarbete härom halvåret.
“Jag ska snart gå hem” sa kollegan vid 04-tiden.
“Jag också, det ska bli skönt” höll jag med.

Hon blev lite stött för att jag inte begrep att hon menade att hon skulle gå i pension, hon trodde att jag drev med hennes ålder (jag är tio år yngre och inte “på väg hem” ännu).

När ändrades “Gå i pension” till “Gå hem?”?

Svar:
Det är snarast en fråga som du ska ställa till en språkvetare, eller Språkvårdsnämnden. Jag har absolut inget svar, men man ser också hur svårt det är att få medarbetare att ha samma uppfattning om en sak. För ni tycker båda att det är er tolkning som är den korrekta, även om det förmodligen mer handlar om dialekt. Det krävs inte mycket för att något ska “gå snett” och i detta fall var det antagligen enklast att svara henne “ursäkta, men det var inte min avsikt att driva med dig. Vi har lite olika uppfattning om begreppet”. Så hade jag i alla fall gjort, det är inte så mycket att ödsla kraft på i en diskussion.

Läs mer om samtal och konversera

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

0 Taknar kring “Samtal – Gå hem vad betyder det mer än…?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *