Servering – hur ska de egentligen servera på Nobelfesten?

Fråga:
Jag blir alltid lika bedrövad när jag ser hur vissa av servitörerna vid nobelmiddagen när det serverar varmrätten från vänster med höger hand/arm fäktar med armen/armbågen upp i gästens ansikte.

Detta uppstår vad jag förstår när servitören inte sänker fatet tillräckligt långt ner eller när servitören är så stor att han inte får plats mellan gästerna. Hur ser du på detta? Är det inte egentligen lite tokigt att servera mat med den arm som är närmast gästen?

Svar:
Det är sant att de har ont om plats, 1300 gäster med 60 cm vardera vid sitt kuvert blir trångt. Att vara servitör där kräver kompetens och de som får uppdraget är utvald serveringspersonal som kan sitt jobb.

Grundregeln är att allt torrt serveras från gästens vänstra sida, då blir det tyvärr så här.

Betänk att varje servitör har 10 personer att servera, om de valde olika sidor att servera ifrån, skulle kaos kunna uppstå när de möts mellan två gäster om en serverar från höger och den andre från vänster.

Sedan dukar man av använda tallrikar från höger.

Klicka här för att läsa min artikel om servering >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *