Sjukdom tog mitt körkort – vad säga?

Fråga:
Jag läser till ett nytt yrke och är färdig till januari. Jag har två problem. För det
första så när folk undrar vad jag pluggar till så svarar ingen ”vad kul” när jag säger jobbet, utan alla säger saker i stil med ”behöver man utbildning till det?” eller ”jaha, ska du också lura folk?”. Självklart blir jag ledsen, vad svarar jag på sådant?
Mitt andra problem är att jag har en kronisk sjukdom, ochjag måste vara frisk för at få köra bil. Jag fick problem och får körkortet nästa år. När jag är färdigutbildad kommer jag inte kunna börja jobba förrän 4 månader senare, under vilka jag kommer behöva jobba heltid på mitt gamla jobb, som jag tidigare sagt att jag skulle sluta på.  Jag vet att jag kommer få en massa pikar i stil med ”gick det inte bra för dig?”, och liknande, trots att jag vet att jag har nytt jobb i maj. Hur tacklar man sådant om jag inte vill säga den verkliga anledningen, utan att verka otrevlig? Och vad svarar jag när folk undrar varför jag helt plötsligt inte har körkort längre?

Svar:
Att folk svarar så dumt på en högre utbildning tyder mer på avundsjuka än på klokhet. Om jag var du skulle jag svara: ”Det var tråkigt att du tycker så, för det har varit en lång och krävande utbildning.” Sedan släpper du den biten, de flesta inser sitt misstag och ursäktar sig. Gör ingen affär av det.

I din andra fråga undrar du om sjukdom (jag vet vad du har för sjukdom, men har valt att ta bort det här) och körkort. I det fallet är bara att säga som det är, annars blir det konstigt ”Tyvärr blev jag sjuk igen och då får jag inte köra bil. Inget jag kan göra något åt, jag får tillbaka körkortet och då börjar jag jobba med min nya kompetens”. För du kan ju inte hjälpa det och om någon har lust att skoja med dig efter det svaret, skulle jag bli mycket förvånad. Det vore ju en sak om man kört bil och blivit av med kortet pga trafikbrott, men inte för din del.  Le och se fram emot ditt nya jobb! Lycka till.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *