Po restaurang – ska man ge dricks?

Fråga:
Vad säger ”vett och etikett reglerna” om att dricksa?
Varför tror du vi fortfarande dricksar inom krog- och restaurangbranschen?

Svar:
God ton är att gästen själv bestämmer om denne vill lämna dricks eller inte. Men det får idag anses som god etikett, om man är nöjd med restaurangen, att man lämnar 10-15% i dricks.

Att välja avstå från betala dricks får anses som ett tecken på missnöje. För de som dröjer med maten, inte tar betalt med kort, maten var inte god, du är allergiker och fick in maten sist i ditt sällskap osv. då är det korrekt att framföra att man inte är nöjd. Men om personalen är glada, snabba, hjälpsamma, god mat mm. Då skall du ge dricks.

Förr avlönades serveringspersonalen tidigare med s k serveringsavgift, inte dricks. Restaurangpersonalens fackförbund tecknade ett avtal med arbetsgivarsidan att alla anställda i branschen skulle ha fast lön. I och med det försvann även restaurangernas information till gästerna om att serveringsavgift tillkom utöver notan.

I detta hittar vi idag många gånger missförståndet att dricks ”är inbakat i notan”. Det var serveringsavgift tidigare, den var 10% och togs bort 1993. Vi ger alltså dricks idag, som ett tecken på uppskattning.

Klicka här för att läsa mer om att ge dricks >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *