Ska vinflaskan öppnas vid bordet på restaurang?

Ska vinflaskan öppnas vid bordet på restaurang?

Fråga:

Ska vinflaskan öppnas vid bordet på restaurang?

Jag har fått lära mig att vinflaskor man beställer på restaurang alltid ska öppnas vid bordet så att man vet att man får det vinet som faktiskt kommer från flaskan.

Men nu hörde jag på en podd med en känd sommelier som berättade att hon alltid öppnar flaskan bakom disk på sin restaurang för att först själv smaka av vinet (vilket väl kan vara bra i och för sig).

Hur ska det vara? Har jag fått det om bakfoten?

Svar:

Om jag beställer in ett bra vin, så föredrar jag att avsmaka det själv och då vill jag även att flaskan öppnas vid bordet.

Att en sommelier själv ska provsmaka alla viner. det låter lite udda. Ber du om endast ett glas, då får du acceptera en öppnad flaska.

Så mitt svar på din fråga ska vinflaskan öppnas vid bordet på restaurang blir följande ordning:

Serveringspersonalen hämtar den beställda flaskan, den kan lämpligen presentera vinet för gästen.  Uttala namnet på vinet, gärna dess ursprung och årtal.
Torka av flaskan om den är fuktig, och nu ska lämpliga vinglas finnas hos gästen. Höljet skärs med kniv, under ringen och sätt i korkskruven och dra ur korken ljudlöst.

 

Läs mer i min artikel om vin >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *