Skol – en skål for “absent friends”, men gjorde jag rott?

Fråga:
Jag använde uttrycket absent friend när det uppmärksammades att jag ställt fram en tallrik för mycket vid en sammankomst nu i helgen. Den vi saknade var en närstående som hade drabbats av plötslig sjukdom.
Det slog mig sedan när alla gått att detta uttryck kanske bara används om bortgångna personer. Så det hela slutade med en olustkänsla att inte veta.

Exemplet som ges med 70-årsfesten här i frågespalten om en skål för “absent friends” som en trevlig gest vid slutet av måltiden ger mig hopp om att det kan gälla även dem som lever i allra högsta grad och bara inte kunde komma denna dag. Men ej lugn förrän jag fått ditt svar på detta. Tack på förhand

Svar:
To absent friends” är en skål för de vänner som inte närvarar, de som inte längre lever eller på annat sätt inte kan presenteras. Vanligtvis sker denna skål vid en middag eller fest, så du kan vara helt lugn.

Däremot dukas man inga extra kuvert som står tomma, men det låter mer som du gjorde så för att du räknat fel och sedan sa “to absent friends“.

Klicka här för att läsa min artikel om hur man skålar >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Foto: ©copyright Mats Danielsson/ www.vett-och-etikett.com

0 Taknar kring “Skol – en skål for “absent friends”, men gjorde jag rott?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *