Skjortbröst från förr

Fråga:
Jag sänder dig en bild (kan inte publiceras tyvärr pga upphovsrätt. Etikdrs anm) Den föreställer min gammelgammel farfar och gammalgammel farmor. (en mycket gammal bild med en skjorta som en frackkrage. Etikdrs anm)  Vad heter skjorttypen som han bär? Är denne omodern eller går den fortfarande ha på sig och köpa idag? Om ja. Vid vilket tillfälle kan man ha den och till vad? Funkar en vanlig slips eller är fluga att föredra?

Svar:
Vilken kul bild, härligt att se. Din gammelfarfar hade ingen skjorta på sig utan han bar ett löst, stärkt skjortbröst (på engelska Dickey).  Det kunde bäras både med slips eller fluga och idag hittar man liknande skjortor till frack. Men jag skulle nog inte rekommendera någon att bära detta idag. Om du ens får tag på ett, men visst, i mindre officiella sammanhang är det ju en kul grej. Men glöm inte, på din gammelfarfars tid tog man aldrig av kavajen, det ansågs som om man gick i underkläderna. Det var bara att hålla kavajen knäppt hela vägen, hela aftonen.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *