Skulle svärfar avböja inbjudan, när jag var på besök?

Skulle svärfar avböja inbjudan, när jag var på besök?

Fråga:

Avböja inbjudan? Min svärfar blev änkling i juli månad. Han har en kvinnlig granne som blev änka för 1,5 år sedan och som har flyttat från orten.

Hon har bjöd in honom på middag för tio dagar sedan och de hade trevligt och pratade om sina respektive.

Jag var och hälsade på honom torsdag till måndag och på fredagen skickade hon ett sms till honom där hon skrev att om han var ute körde lördag eller söndag kunde han var han välkommen på en kopp kaffe och middag. Jag var inte inbjuden.

Han säger att de bara är kompisar och att det inte kommer att bli något annat. Jag och min svärfar har en nära relation och är mycket nära vänner, vi pratar om allt med varandra.

Jag är inte svartsjuk på denna kvinna på något sätt utan unnar honom att träffa vänner. Vad jag däremot har hängt upp mig på är att hon skickade inbjudan trots att hon visste att han hade besök hela helgen vilket jag känner som att hon för en kamp om vem han ska umgås med.

Det ska tilläggas att han körde dit och fikade samt åt middag. Han körde vid 14-tiden och kom hem vid strax efter 20.

Jag vet att de har mycket att prata om från grannskapet och deras avlidna respektive så tiden går när de träffas.

Det jag vill vet är om det är ok att göra som hon gjorde med inbjudan.

Svar:

Att skicka en inbjudan, oavsett hur, är aldrig fel. Så det var i mina ögon en helt korrekt inbjudan från grannfrun.

Om hon var medveten om ditt besök, kunde hon givetvis frågat om du ville följa med, men det är inget man kan kräva eller ens förvänta sig.

Hade du varit hans hustru eller partner, då vore det en helt annan sak för då bjuder man alltid in båda.

I det här fallet ligger snarare ansvaret på din svärfar. Han borde pratat med dig och om du var tveksam till att vara ensam utan hans sällskap skulle han tackat nej.

Lämpligast då genom att meddela att svärdottern är på besök men de kunde gärna ses en annan gång.

Så svaret blir nej, hon gjorde inte fel.

Läs mer i min artikel om avböja inbjudan >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *