Bröllop – min släkt vägrar gå på gaybröllop, hur gör vi?

Fråga:
Jag undrar om det har tillkommit några regler för homosexuella? Vem “ska” fria? Är det ohyfsat att gifta sig i kyrkan, även då det är tillåtet numer?

Vem ska placeras vid ena tjejens sida om dennes familj vägrar komma på bröllopet? Finns det någon möjlighet att lägga in hur det “normalt” går till vid ett homosexuellt bröllop?

Svar:
Självklart har det tillkommit seder och bruk även för par av samma kön. Sedan har dessa inte samma traditioner, av förklarliga skäl, som äldre etikett har. Men etiketten förändras ständigt, så även här.

Det enda ställe du finner mer ingående svar på dina frågor är i min bok som du ser till höger här. Där finns bordsplaceringar utritade och det är den enda etikettsbok som har detta vill jag betona.

Självklart är det inte ohyfsat att gifta sig i kyrkan! Kärlek har inga gränser och kyrkans rum är väl definitivt en plats att bekräfta denna på, det är idag lag på att man får gifta sig i kyrkan aovsett kön. Det är däremot oförskämt och djupt förnedrande för brudparet om en person uttrycker sig så, att det skulle vara ohyfsat. Det är ett etikettsbrott om något!

I övrigt så sker det mesta som vid en vanlig vigsel, det skiljer sig inte åt, Det enda som kan skilja sig åt är bordsplaceringen.

Följer man “traditioner” vid heterovigslar placeras ju far och mor intill brudparet. Men här blir det en “över”;: Tjej 1 sitter till vänster, hon får då sin svärmor  till vänster och tjej 2 får sin far till höger, han har i sin tur har tjej 1:s mor till höger och tjej 1:s svärmor har tjej 1:s far till vänster.

Således måste den tjejs släkt, som är oförskämda nog att inte komma, ersättas med äldste närvarande man eller kvinna eller närmsta vän. Släktskap, ålder och kön.

Krångligt – jepp! Men det fixar sig alltid med lite pussel och köp boken, där hittar du en ritning.

Frieri – det är helt valfritt. precis som i alla andra förhållanden.

Klicka här för att läsa mitt bröllopslexikon >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

0 Taknar kring “Bröllop – min släkt vägrar gå på gaybröllop, hur gör vi?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *