Sluta ge bort presenter?

Sluta ge bort presenter?

Fråga:

Sluta ge bort presenter?

Varje år har jag och min man (som själva inte har några barn) givit bort julklappar och födelsedagspresenter till alla våra syskons barn.

På senare år har några av dom nu börjat bli stora, myndiga och unga vuxna och allt de önskar sig nu är pengar.

Det roliga med att ge bort en mycket önskad leksak eller pryl känns nu bara som ett slentrian-givande av pengar, vilket för mig helt förlorat sitt syfte och charm.

Speciellt när man ibland inte ens får ett tack efteråt.

Så min fråga är, är det OK att helt plötsligt bara sluta Swisha pengar till dessa stora barn på födelsedagar och till jul ?

Eller är det snyggast att meddela att så är fallet, och isåfall, hur säger man det på ett bra sätt utan att uppfattas som att man är en snåljåp?

Svar:

Javisst kan ni sluta ge bort presenter, inga bekymmer med den saken.

Det ni kan göra är att bara säga att eftersom de nu är vuxna/myndiga etc så är det enklast för alla om ni från och med nu avstår från att ge varandra presenter.

På det viset slipper era unga, vuxna syskonbarn tänka på vad de ska köpa till er.

Vilket jag undrar om de gjort tidigare. Det sänder ju även en signal att ett uppskattande tack hade varit trevligt.

Alternativt låter ni meddela att ni tycker att det under många år varit roligt att fundera ut och ge presenter. Att nu enbart ge pengar, som de flesta önskar, känns inte lika roligt. Därför, med tidigare motivering om åldrar, väljer ni att avsluta detta.

Får ni frågan, varför ni slutat ge, så kan ni diskret nämna at ni inte upplevt det som särskilt viktigt då de sällan hör av sig efter presenterna. Så ni trodde inte att det var så viktigt.

Läs mer i min artikel om julaftons etikett >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *