Speletikett – hur säger man till någon att ta det lugnt i ett spel?

fråga:
Jag spelar mycket tillsammans med andra personer och oven om det ofta är en rolig upplevelse är det inte alltid så.

Många blir lite for arga och säger otrevliga saker, skriker och blir förolämpande. Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det på rätt sätt, vad ska man egentligen säga när någon måste behärska sig?

Det gäller framförallt nätspel.

Svar:
Vissa personer kan bli mycket frustrerade och arga av spel.

Ilskan kan bero på spelets innehåll, att man inte kan komma vidare från en specifik nivå eller att man förlorar mot andra spelare.

En del personer har lättare att hantera sådana känslor och riktar inte ilskan eller frustrationen utåt, medan andra inte har några bra verktyg att hantera det på.

Då blir skrikandet ventilen som lättar på känslorna.

Om en medspelare plötsligt slutar kommunicera med dig kan det vara ett tecken på att han eller hon inte kan hantera känslorna.

Det kanske sker efter en förlust eller någon annan motgång. Frustrationen kan visas genom tystnad, eller genom negativitet som förändras till aggressivitet.

Att visa empati är ett bra sätt att bryta den negativa spiralen som leder till utbrottet. Du kan till exempel pausa spelet och försöka interagera med medspelaren.

Vid vissa tillfällen kan du ge en ursäkt, som till exempel att du behöver en paus för att besöka badrummet eller att du måste pausa under en kort stund för att du glömde göra något viktigt.

Att inte engagera med den arga spelaren under en period är det bästa alternativet.

Genom att ta en paus ger det både dig och din medspelare tid att slappna av och släppa det som gav upphov till aggressiviteten.

När du sedan kommer tillbaka till spelet kan det frustrerande momentet lösas snabbare eftersom din medspelare förhoppningsvis har lugnat ner sig och du har haft tid att tänka över allt i bakgrunden.

Om utbrotten händer ofta kan du försöka uppmuntra din spelkompis att ta en längre paus från spelet.

Säg då att du är orolig över hur spelet påverkar personen och att du tycker de borde ta en längre paus från spelet för att reflektera över sin hantering av ilska.

En del spel låter spelaren stänga av sig själv under en period, men om ni till exempel spelar på ett  casino utan spelpaus Trustly så finns det inget alternativ för avstängning genom sidan.

Då är det upp till spelaren själv att hålla sig borta om det behövs.

Du behöver aldrig stå ut med att bli kallad fula ord eller att dina medspelare använder ett för grovt språk.

Att säga ifrån på skarpen är inte ett etikettsbrott om du tycker att din motspelare har gått över gränsen.

Säg att du inte accepterar att vara föremål för deras ilska och att du inte vill spela med dem tills de har rett ut vad som orsakar ilskan, eller tills de kan behärska sig.


 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *