Student – vilken balklädsel ska jag ha?

Fråga:
Jag ska på bal men vet ej hur jag ska klä mig. Hur ska man klä sig enligt etikettreglerna?

Svar:
Det beror lite på vilken typ av bal som du ska gå på. Är det en studentbal brukar det vara lite ”finare” med frackklädsel eller Smoking. Men det är absolut inget krav, det kan lika gärna vara kostym.

Är det en bal när du går ut 9:an kanske det är mer enkel klädsel som gäller, kanske det finaste du har. I en del fall kan det vara ett par snygga jeans eller tröja,. Men jag utgår från en studentbal:

  • Frack eller Högtidsdräkt är nummer ett i klädkoderna. Den används när ingen klädkod anges på inbjudan om det är riktigt noga. Men frihet råder vid studentbal. För henne gäller stor frihet i modellen av klänning, viktigast är golvlång och festbetonad.
  • Smoking, färgerna på smokingen är svart, mörkt blå eller mycket mörkt grå. För hennes del är smokingklänning eller aftonklänningen en kjol och jacka eller annan överdel.
  • En mörk kostym innebär mörk byxa och kavaj i samma tyg med samma färg. För henne en kjol eller klänning som är under hennes knä i längd. Materialet ska vara finare som siden, sammet eller crêpe. En okomplicerad klänning kan fungera utmärkt.
  • Jag brukar inte dra mig för att rekommendera, utanför etikettreglerna, att kombinera lite olika saker. T.ex. en fluga och ett midjeband i samma färg som tjejen har på sin klänning. Inte korrekt, men snyggt på en student!

Det beror alltså helt och hållet på vad ni ska göra, hur man skrivit inbjudan och kanske lite på hur andra varit klädda tidigare år. Det är ett råd, kolla med lärare eller rektor ifall du är osäker på hur man gjort tidigare. Googla på lite bilder från förra årets bal, det brukar alltid finnas och ger en fingervisning. Tycker du att det är för ”dyrt” med kläder som dessa brukar ett tips från mig att besöka Myrorna eller liknande, där finns ofta fynd att göra. Det är ingen som märker att det är begagnat, kläderna är ofta i fint skick och sällan använda. Lycka till!

Läs mer om olika klädkoder och hur de är utformade

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *