Studentbalens vett och etikett

Fråga:

Studentbalens vett och etikett, vad är det som gäller?

Svar:

Studentbal, vett och etikett. När ni går in till balen ska du ha din dam på vänster sida, det innebär enligt äldre etikett att ni inte är gifta med varandra. När han sedan för en dam till bordet, då är hon på hans högra sida. Det måste inte vara par med kille och tjej

Det kan också vara kille med två tjejer, eller två tjejer, respektive två killar. Bordslacering behöver inte ske med kille/tjej. Detta får värdparen planera och tänka ut hur. När ni anländer är det bara att följa den placering som gjorts. Bordsherre är den kille som sitter på tjejens vänstra sida.
Bordsdam är tjejen som sitter på killens högra sida.

Traditionsenligt ska killen inledningsvis se till att prata med sin bordsdam. Men även bordsdamen har ett ansvar för sin kille. Du börjar när värdparet sagt varsågoda eller själva börjat äta.
Har ni många bord kanske det finns bordsvärdar. Vänta då på deras signal.

Brödet som ligger uppe på kuvertassietten, snett uppe till vänster, det får du äta av direkt, samtidigt som du dricker av vattnet. Besticken är placerade så att till förrätten använder du de ytterst. När du ätit upp lägger du besticken samlade ”fem i halv fem” på tallriken. Glasen är placerade från höger till vänster.

Längst ut till höger står vattenglaset, det får du dricka av direkt, innan välkomstskålen. Vin till förrätt till höger, vin till huvudrätt i mitten. Servetten kan du omedelbart lägga i ditt knä. Om du behöver resa dig lägger du den på din stol. Lägg den inte på bordet, det är ofint.
När ni ätit klart och värdparen sagt att det är över, lägg servetten på bordet till vänster om din tallrik.

Läs mer i min artikel om studentbal >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *