Tal – att hålla till brudparet, varför fäderna?

Fråga:
Detta är lika mycket en påpekan som en fråga.

Varför är det alltid brudens och brudgummens fäder som håller tal till brudparet?¨

I denna jämlikhetens tid, varför inte också mödrarna till brudparet?

När våra döttrar gifte sig (dubbelbröllop, för 52 år sedan) varvade jag och min man vårt tal.

Min man ville så gärna hålla tal, men kände sig väldigt osäker om han skulle klara att tala inför så många gäster (närmare 100 pers) och därför lovade jag att göra det om om modet svek honom.

Jag hade skrivit talet (delvis uppbyggt på en del ordspråk/aforismer), som vi delade in i lämpliga avsnitt.

Vi övade och övade tills vi kunde talet utantill.

Vi stod båda upp när min man hälsade alla välkomna , och när det var gjort gav han mig ett tecken , att vi gör det tillsammans.

Jag började talet med att min man och jag brukade göra saker och ting tillsammans och det väljer vi även med vårt tal idag. Det blev succé!

Svar:
Jag vet inte till vem du påpekar, är det till mig så är det fel person. Jag delar din uppfattning och har skrivit så många gånger.

Jag förmedlar traditioner och i är det först och främst fadern, men även modern. Om han inte vill eller kan, då hindrar inget att någon annan kliver in.

Om du läst  mina artiklar, frågor och svar från mig eller lyssnat på mig så hade du noterat att jag ofta rekommenderat andra lösningar.

Men när jag beskriver den korrekt, formella traditionen. Då kommer du att läsa att det är fäderna som håller tal även i mina råd.

Se det som en receptbok, du får det korrekta receptet på sockerkaka. Sedan är det inget som hindrar att du anpassar detta efter eget tycke och smak.

Detta är ett välkänt faktum även inom etiketten, kan man de formella reglerna, så vet man även när och i vilka sammanhang man väljer annorlunda.

På era barns bröllop fungerade detta, grattis! Men om vår Kung och Drottning hade gjort så på Prins Carl-Philips och Prinsessan Sofias bröllop, då hade du fått höra folks negativa reaktioner.

Förvisso kan man tycka att det är intressant eller oviktigt, men å andra sidan ska man fråga sig vad hade kungafamiljen vunnit på denna informella talordning.

Klicka här för att läsa min artikel om talordning på bröllop >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *