Tal – ska jag hålla eller inte hålla tal?

Fråga:
Jag är ombedd att vara värd vid ett 50 års firande med buffé på restaurang. Drink före maten. När hälsar jag gästerna välkomna? Vem tackar för maten, när ska eventuella tal hållas. Bör jag hålla tal. Några allmänna råd. Tacksam för hjälp,

Svar:
Kort kan jag säga att både tal och annat som kan störa övriga betalande gäster på restaurangen bör undvikas. Det innebär att du kort kan säga skål och välkomna när ni sitter till bord.

Har ni en lokal där ni är ensamma gäller sedvanliga etikettsregler, då kanske du eller toastmaster säger några korta ord redan när ni samlas vid drinken. Några av gästerna kanske redan där vill hylla med sång och ett och annat tal. Det går bra, för det minskar mängden tal vid bordet. Men leverera inte ditt eget välkomsttal redan vid drinken, det gör du vid bordet och så fort alla gäster fått vin i glasen. Max någon minut och som avslutas med skål och välkomna!

Den som håller tacktalet blir den person som har din hustru till bordet, då hon blir värdinna. Finns inte din hustru där kan det bli den som har jubilarens fru till bordet. Det beror alltså på vem ni anser vara kvällens värdinna.

Klicka här för att läsa min artikel om att hålla tal >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *