Tal – hur långst ska ett bröllopstal vara?

Fråga:
Jag är brudens mamma, och jag ska hålla tal vid middagen. Hur långt ska ett tal vara och vilka komponenter ska det innehålla utan att bli för formellt, och långrandigt?
Eftersom jag är ganska liten och nätt så ser jag konstig ut i för lång klänning! Är det ok att ha en klänning som slutar på halva låret? (Det är en elegant och passande klänning för bröllop.)

Svar:
Klänningens längd är utifrån angiven klädkod. Men oavsett detta, är alltid en formell klänning under ditt knä i längd, så svaret är ja. Den är för kort.

Ett tal, om det avser ett middagstal, bör vara ca 3-5 min. Håll talet till din dotter, berätta om positiva händelser ur hennes liv och håll dig till en tråd du minns. Öva, öva och öva är mitt råd. Då blir ett tal perfekt och aldrig trist. De flesta minns ett tal utifrån framförandet, sällan innehållet.

Klicka här för att läsa min taltips >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *