Fråga:
Vem är det som håller tacktalet på ett större bröllop om brudparet själva är värdar? Jag har sett att det är brudgummen far som gör det, men han finns inte i livet, är det då jag som är brudgummens mor som ska hålla det, eller brudens far, eller min svåger som skall ha brudens mor till bordet eller kanske rent av en toastmaster?
Svar:
Tacktalet hålls av den som har brudens mor till bordet. Vanligtvis är det den äldsta eller närmaste manlige släktingen till bruden om brudgummens far inte längre finns. Om ingen vill ta sig an detta, kan givetvis brudgummens mor hålla talet.
I övrigt är det är alltid brudens far som börjar med välkomsthälsningen, om inte annan person utsetts till värdskapet. I detta fall passar det nog att han gör det istället för brudgummen. Sedan håller brudens far ännu ett tal, men nu riktat till brudparet och därefter är det brudgummens far, eller om han inte finns brudgummens mor. Alternativt kan det vara ett syskon eller företrädesvis manlig släkting som tar brudgummens fars plats. Ålder avgör vem som blir ”först”, äldst är finast. Men även en syster ellar annan kvinlig släkting kan hålla det talet, idag är det inte väsentligt om det är man eller kvinna som håller talet. En toastmaster ska agera utan att framhäva sig själv, jag vet att det ibland förekommer tal av denne/denna, men det ska inte vara ett tal som kommer tidigt. Inte aktuell i detta fall således.
Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson
Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar . Lägg till Etikettdoktorn på Facebook .