Telefon – hur svarar man bäst i telefon?

Fråga:
Sitter med lite funderingar kring telefonetikett. Hur ska man egentligen besvara ett samtal?

“Hallå!” “Ja det är ..” “Förnamn Efternamn” “Telefonnummer”?

Vore intressant att läsa ett inlägg från dig om detta ämne!

Svar:
Det har blivit alltmer vanligt att svaret i telefonen är “Hallå”,  jag är personligen ingen förespråkare för detta.

Men ju fler som använder det får man nog anse att det är den hälsning som är mest använd när en okänd person ringer. Undantaget är utan diskussion alla affärs- eller arbetssamtal, där ska svaret utan minst tvekan vara arbetsplatsens namn, följt av ditt eget och ännu bättre med din befattning.

Det svar som ändå får anses vara det mest artigt och personligt är svaret “Hej, detta är hos familjen Danielsson” eller “Hej, detta är Mats Danielsson”.

Det är ju även ett ganska vanligt svar på telefonsvarare.  Men det är även precis lika viktigt att veta vad man INTE ska svara i telefonen om man vill vara korrekt. Några saker man kan undvika är

  • Bryskt svara “Vem är det?” när den som ringer upp är okänd för dig som svarar. Om den som ringer upp inte presenterar sig, kan du helt enkelt fråga “Vem är det jag talar med?“. När den som ringer söker en annan person än du, kan du helt enkelt svara  “Vem kan jag hälsa ifrån?”.
  • Svara “Ett ögonblick” , för att därefter gå iväg och uträtta ett ärende eller prata med annan person. Det är definitivt bättre att svara “Kan jag ringa tillbaka om ett par minuter?”, givetvis under förutsättning att det fullföljs.
  • Låta småbarn svara. Det kan vara trevligt som förälder att se sitt barn vara duktigt på att svara, men för den som ringer är det inte helt lätt att veta vart man kommit eller få fram budskapet.

Läs mer i min artikel om telefonetikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *