Telefonetikett – vad är den korrekta etiketten när det kommer till användningen av smartphones?

Fråga:
Som med det mesta när det gäller vett och etikett, beror användningen av smartphones i vardagen helt på sammanhanget. Medan att se en vuxen spela kasinospel en begravning kan av förståeliga orsakar vara en källa till oro och förvåning, kan det knappast anses oförskämt av en grupp tonåringar att tillsammans stirra blankt ner i sina smartphones.

Det viktigaste att ta hänsyn till är; vem som använder en smartphone, varför personen använder den, och hur situationen runtom ser ut.

Även om många kanske ser ökningen av smartphones som något nytt eller till och med störande, så är det sannolikt att, för de som är födda efter millennieskiftet, det är allt de någonsin känt till.

Därav, kan det vara en bra idé att ha lite mer överseende med en ung person som kanske spenderar några timmar med att spela spel på sin telefon, i och med att det för dem är att jämföra med att spela lite fotboll.

Det bör emellertid sägas att det rekommenderas att upprätthålla en mer traditionella aspekter av vett og etikett, mot bakgrund av nyhetsrubriker som varnar mot den ökande smartphone missbruk.

Flera av oss identifierar sig nog i att bli irriterade av att se hur många som utövar vad har blivit fenomenet många kallar phubbing. Fenomenet är att någon fortsätter använda sin smartphone, trots att de är mitt i en samtal.

Svar:
Sådant beteende skulle väldigt sällan anses vara respektfullt mot andra, och därför skulle det för vilken familjeaktivitet som helst, som middagsbjudning, vara en bra idé att introducera en ‘inga mobiler vid matbordet’ regel.

Detta speciellt eftersom att många aktiviteter på en smartphone kräver användarens fulla uppmärksamhet. Mobilsidor som Betway erbjuder en uppslukande spelupplevelse med poker och roulettespel som inte alls skulle vara kompatibelt med en formell tillställning. Men sådana spel skulle, självklart, ha en praktiskt funktion bland en grupp vuxna vänner i en social kontext, till exempel.

Det är, dock, viktigt att förstå att trots att mobila enheter har genomsyrat i princip alla aspekter av våra liv, så skulle det i vissa situationer inte passa sig att använda dem.

Att säga att den stora spridningen av mobil teknik är ett tecken på moraliskt förfall i samhället är en osannolik analys, där hur vi använder tekniken och när vi använder etikett. När sådana enheter visat sig ge oss tillgång till en rad olika funktioner och distraktioner som allt från navigationsinstrument till onlinespel, är det en bra idé att komma ihåg att gott hyfs aldrig blir omodernt.

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *