Tips för en talare

Fråga:

Tips för en talare, kan jag få några enkla råd? Vad är det som gäller?

Svar:

Det första talet hålls av värden och det är ett välkomsttal Välkomsttalet ska alltid hållas när gästerna kommit på plats och värdinnan sagt varsågod.
Vid talet har gästerna redan börjat äta, men inte smakat på vinet.

Välkomsttalet går ut på att uttrycka hur trevligt det är med just dessa gäster, att maten ska smaka gott och att alla ska trivas. Ett välkomsttal är aldrig mer än en till två minuter.

Det andra oundvikliga talet är tacktalet. Den som är hedersgäst och har värdinnan till bordet, vid en herrmiddag den som sitter till höger om värden tacktalet.

Talet sker en bit in på desserten och man kan be värdinnan en liten fingervisning om när det är dags. Fråga när tacktalet passar om det är en middag i ett hem.

Värdparet vill att gästerna tar lite mer av efterrätten.  Om ett tal hålls innan dess, så kommer sannolikt ingen att ta dessert på nytt, måltiden känns avslutad.

Ett tacktal ska vara kort och går ut på att framföra gästernas tack för att de fick komma, kanske uttrycka saker som uppskattning av det utmärkta valet av vin som så bra passade till den utsökta måltiden.

Ett tacktal behöver inte pågå mer än 2-3 minuter.

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *