Uniform m87 i Flygvapnet – ok på dop?

Fråga:
Jag undrar om jag kan använda uniform m87 till min dotters dop nästa helg?

Svar:
M87 är Försvarsmaktens uniform för högtider för flygförband. Ett dop är ganska informellt i sin klädesel och det kräver definitivt inte denna dräkt. Men visst fungerar den, men kanske några av dina gäster kan känna sig lite för ”dåligt klädda” om de inte är lika välklädda. Det bör du ha i tankarna vid ditt val.

Kanske m87/A vore att föredra? Den motsvarar ji mörk kostym (skrivs för de som inte är inom Försvarsmakten)

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

Du är välkommen att lägga till Etikettdoktorn som vän på Facebook

0 Taknar kring “Uniform m87 i Flygvapnet – ok på dop?

  1. G. Robban skriver:

    Hur vore det att läsa på lite? Som framgår av UniR FM, är uniform m/87 daglig dräkt för flygvapnet, medan m/87 A är daglig dräkt för armén. Dessa är alltså inte utbytbara, eftersom de används i skilda vapenslag. Dessa uniformer torde i alla händelser vara utmärkta att bära vid dop, där ju kavaj (det vill säga mörk kostym) är gängse klädsel, försåvitt inte jaquette är anbefallt.

    Om uniformen bärs som högtidsdräkt, skall den kompletteras med paradskärp och vita handskar.

  2. Etikettdoktorn skriver:

    I fråga om uniform har du säkert läst på och allt duger lika bra, det kan mycket väl vara så att mitt minne sviker (det var några år sedan jag bar uniform – du kanske var officer i Försvaret senare än jag var aktiv). Därför har jag nu anlitat en aktiv och intresserad officer att ta hand om dessa frågor. Men vad det gäller dopklädsel befinner du dig i ett föråldrat tänkesätt. Här gäller vad som används idag och dop är informellt. Här är samtliga nutida författare i ämnet, inklusive jag själv och Magdalena Ribbing helt överens.

  3. G. Robban skriver:

    Då är jag lycklig nog att leva i en föråldrad värld. Jag kontrollerade inbjudningarna till de nio dop jag bevistade förra året och kunde konstatera, att i åtta fall var kavaj (det vill säga mörk kostym) anbefalld klädsel. I det sista fallet hade jag den alltmer sällsynta glädjen att få slita på min jaquette.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *