Vad är det för klädsel vid ljus begravning?

Vad är det för klädsel vid ljus begravning?

Fråga:

Vad är det för klädsel vid ljus begravning?

Kan jag ha ankellånga beigea linnebyxor med en mossgrön blus?

Svar:

Att klä sig lämpligt vid en begravning är en viktig gest av respekt gentemot den avlidne och deras familj. Om inga specifika klädkoder har angivits, är det vanligt att följa vissa riktlinjer.

I ditt fall har du ställt frågan vad är det för klädsel vid ljus begravning och den besvaras enklast med att traditionellt sett bärs mörka färger som svart, mörkblått eller grått. Dessa symboliserar sorg och allvar.

Du ska undvika starka eller livliga färger. Du som frågar är kvinna och då gäller att en enkel, diskret klänning eller kjol är passande. Längden bör vara knälång eller längre. Mörka byxor med en blus eller tröja fungerar också bra.

I detta fall har anhöriga föreslagit ljus klädsel och då tycker jag att du kan bära de byxor du föreslår och din blus i mossgrönt. Det känns som ljus klädsel.

Det man bör undvika är uppseendeväckande kläder och att hålla sig till enkla och eleganta plagg. För mycket smycken eller accessoarer är heller inte att rekommendera.

Läs mer i min artikel om klädsel på begravning >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *