Vad är förväntat bordsskick hos tonåring?

Vad är förväntat bordsskick hos tonåring?

Fråga:
Vad är förväntat bordsskick hos tonåring?

Eller kan man uttrycka det som, vad är vett och etikett hos barn vid middagar?

På restaurang vs hemma? Vad ska man uppfostra dom att kunna i de olika åldrar?

Exempelvis, vad ska 4-åringen kunna vs 13-åringen?

Svar:
Det kan inte förväntas att en tonåring ska klara av ett elegant bordsskick, inte minst då en del vuxna tycks aldrig tycks lära sig det. Det är nog svaret på din fråga vad är förväntat bordsskick hos tonåring?

Vanligt hyfs ser jag som en förväntad nivå hos en 13-åring. Vilket enligt mig ungefär innebär att man börjar äta vid varsågod, väntar på övriga, tuggar med stängd mun, låter bli mobilen, sitter kvar med övriga tills man får lov att lämna och tar av kepsen.

En tonåring bör också ha lärt sig hantera besticken på ett någorlunda bra sätt. Men detaljer som servett i knä, lägga bestick fem i halv fem, konversera bordsgrannen. skåla med mera får anses vara överdrivet.

På restaurangen tycker jag nog samma förväntan gäller hos en tonåring, däremot kan ingen begära att en fyraåring ska klara sådant.

Ett mindre barn får man kanske lägga mer ansvar på föräldrarna, när barnet blir uttråkat, grinigt, ledsen kanske man som förälder får stötta och hjälpa till.

Man kan leka bordsskick med ett mindre barn, sedan kanske även en fyraåring behöver lära sig att sitta stilla en stund om föräldrarna säger det. Men ofta fungerar det bättre att servera dem först och sedan låta barnet leka när vuxna äter färdigt.

Är man på restaurang och barnet blir alltför stökigt, så är det bättre att föräldrarna och barnet kanske lämnar restaurangen en stund för att inte störa andra gäster.

Läs mer i min artikel om barn >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *