Vad bör man göra och vad bör man undvika på arbetsplatsen?

När det kommer till ett kontor, eller andra professionella platser, är det viktigt att tänka på sin etikett och hur man beter sig under arbetstimmarna. Hur du presenterar dig själv och interagerar med de som är runt omkring dig har en stor inverkan på ditt arbete. 

Vad dina kollegor, chefer eller teamleaders – pratar om dig som person och som lagmedlem, kan direkt influera din karriär och din framtid. Det finns vissa saker som man bör göra på arbetsplatsen, som visar framförhållning. Sedan finns det också vissa grejer som man bör undvika… I den här artikeln tänkte vi ta upp tips om båda delarna. Vad bör man göra och vad bör man inte göra på jobbet?

Vad bör man undvika på arbetet?
Det finns vissa saker och beteenden som man inte bör ta med sig till en professionell arbetsplats, då det kan ha riktigt negativ påverkan på din karriär. 

Skvallra inte om andra kollegor, eller din chef. Skvaller på jobbet är bara en sån sak som man inte bör göra. Det spelar ingen roll om du känner dig sugen att skvallra om din chef, dina kollegor eller företaget som en helhet – den enda som du gör illa är dig själv. Skvaller kan få dig att verka som en person man inte kan lita på och någon som inte är en lagkamrat och en sånt intryck hjälper inte direkt din karriär. Det kan dessutom bli skadligt om skvallret når personen som det skvallras om. 

Använd inte heller emojis eller flera utropstecken i dina e-mails. Det finns vissa arbetsplatser som gladeligen tycker att medarbetarna ska använda emojis; andra verksamheter förväntar sig en mer formalitet i e-mailen. Oavsett vad bör man vara uppmärksam om vad man skriver och vilken ton man använder sig av. Det är alltid bäst att kommunicera i ett professionellt tillvägasätt om du känner dig osäker, oavsett hur avslappnad din chef verkar vara. När du väl spenderat mer tid på jobbet, kommer du få en bättre idé om hur kommunikation stilen fungerar och vad som är mest passande för din arbetsplats.

Vad är bra saker att göra på jobbet?
Var flexibel. Ibland kanske du blir inbjuden till ett projekt som kräver flexibilitet. Du kanske behöver arbeta några timmar över än vad du brukar, eller genomföra uppgifter som du annars inte gjort, eller som du inte blev anställd för att göra. Att vara villig att rulla med förändringarna är något som visar att du har framförhållning på jobbet och att du faktiskt vill bidra, något som kan hjälpa ens position i det långa loppet.

Nätverka med kollegorna utanför din egna vänkrets. Det är givetvis viktigt att följa sina arbetsuppgifter till fullo och att komma i tid, men det är också viktigt att ha en bra kontakt med de som man arbetar med. Därför är det viktigt att man tar sina nätverksmöjligheter på allvar, speciellt om du är ny på jobbet. Ta en kaffe eller en lunch med några medarbetare, följ med på en after work, spela med en vän på sajter som comeon.com under rasten, eller medverka i andra jobbaktiviteter och gör dig själv tillgänglig. Det kan gå väldigt långt.

Glöm inte heller bort att le! Att ha en positiv attityd under arbetstid och utanför jobbet, kommer absolut påverka din arbetseffektivitet och din uthållighet. Är man trevlig, glad och tillgänglig på jobbet, kan den positivitet skickas vidare till dina andra kollegor och din chef, verkligen kan göra susen för din karriär. Underskatta aldrig ett leende.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *