Vad räknas som folkdräkt?

Vad räknas som folkdräkt?

Fråga:

Vad räknas som folkdräkt?

Jag undrar om min fru kan bära sin replika på 1100-tals klänning (är tillverkad i samma snitt, färg och material som originalet)

Det är ingen maskeraddräkt alltså.

Den kommer bäras på fest eller tillställningar där ”vårdad klädsel” förväntas.

Svar:

När man överväger vad räknas som folkdräkt, måste man i ditt fall veta om klänningen är en folkdräkt eller är det enbart är en vacker klänning.

Är klänningen en folkdräkt eller hembygdsdräkt är det helt i sin ordning att bära den, oavsett angiven klädkod.

Nu uppfattar jag det inte som din hustrus klänning är annat än en vacker klänning från förr och då kan den inte ses som en folkdräkt.

Nu finns inte begreppet ”vårdad klädsel” som en klädkod, vilket i princip innebär att man väljer själv vad som anses vara en sådan.

Anser din fru att denna klänning är en ”vårdad klädsel” är det helt ok att ha den. Men det är med stor sannolikhet så att hon kommer känna sig klädd lite i överkant.

Sannolikt kommer övriga gäster ha mer vardagsnära klädsel, som bomullsklänningar, långbyxor och kavajer i enklare former.

Svaret blir således nej, din hustrus klänning är inte möjlig att anse vara en folkdräkt.

 

Läs mer i min artikel om folkdräkt >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *