Fråga:
Varför placeras besticken åt höger när man ätit klart?
Besticken ska placeras, med skaften åt höger, i position tjugo över fyra.
Det är en internationell markering som visar att man ätit klart.
Varför är det just den positionen som gäller?
Svar:
Varför placeras besticken åt höger när man ätit klart och då i position tjugo över fyra är en fråga som besvaras med det lite tråkiga svaret att denna placering signalerar till serveringspersonalen att man är färdig med sin måltid och att de kan ta bort tallriken. Placeringen kommer av att de flesta är högerhänta och besticken i den positionen underlättar avdukningen.
Det lite mer fördjupade svaret innebär att det är ett enkelt sätt att kommunicera utan att behöva använda ord. Det är särskilt användbart i miljöer där man vill upprätthålla en lugn och respektfull atmosfär.
Under medeltiden och renässansen var formella middagar vid europeiska kungliga hov mycket noggranna och hade strikta regler för att undvika förvirring och för att upprätthålla hövlighet.
Placeringen av besticken efter måltiden blev en standard för att tydligt kommunicera till tjänarna om man var klar med sin måltid.
Det var också praktiskt eftersom de flesta människor är högerhänta, och att placera besticken åt höger gjorde det enklare att snabbt och diskret lägga ner dem på tallriken.
Sedan förekommer det missuppfattningar att man ska lägga kniven si eller så för att markera att maten för mycket eller för lite saltad eller något annat.
Det är enbart dumheter. T.ex. korsade bestick kan möjligen signalera att du fortfarande äter eller att du tar en paus, men det skapar mest förvirring för serveringspersonalen.
Kniven bör placeras med eggen vänd inåt mot mitten av tallriken. Detta är både en säkerhetsåtgärd och ett sätt att visa respekt mot serveringspersonalen.
Gaffeln placeras bredvid kniven med spetsarna nedåt eller uppåt, beroende på landets specifika etikettregler. I många europeiska länder är det vanligt att ha spetsarna nedåt.
Läs mer i min artikel om bestickens placering >> >>
Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson