Vett och etikett – bordsskick. Vad göra åt matkommentarer?

Fråga:
Jag har sedan barnsben tyckt väldigt illa om skaldjur, men eftersom jag fått en god uppfostran har jag lärt mig att ändå äta det när jag blir bjuden.

Ett problem uppstod första gången vi bjöds på skaldjur hos min särbos faster. Då meddelade min särbo högljutt att jag inte äter skaldjur. Jag hade ju föredragit att ingen visste om detta, så att jag kunde fått lida i det tysta.

Numera blir det alltid att jag ogillar skaldjur ett samtalsämne på alla bjudningar (släkten har en förkärlek för denna mat tyvärr så det serveras ofta) och det börjar bli en smula jobbigt. Jag har hittills svarat med ”Det går nog bra för mig att äta ändå!”, ”Jag har faktiskt börjat uppskatta det” (vilket min särbo naturligtvis hör och svarar att jag bara säger så för att vara artig) men de fortsätter bara.

Snälla, ge mig ett bra svar så att de slutar lägga i sig i mina matvanor!

Svar:
Du måste sätta dig ned och ta ett snack med din särbo och tydligt meddela att från och med nu är du själv som talar om vad och vilket du inte äter.  Var tydlig och meddela att det finns inget förhandlingsutrymme, du har börjat uppskatta skaldjur. men du uppskattar INTE hans omtanke. Till släkten säger du som förut, att du äter skaldjur och har lärt dig uppskatta det. Vid eventuella samtal om detta är det bara att förklara att ”mina matvanor behöver inte avhandlas här”. Byt ämne.

Jag tror du ganska klart läser att jag anser att du ska på ett artigt, men bestämt sätt ska sätta stopp och avslut på samtalen. Det kommer fungera.

Läs mer om att äta skaldjur

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *