Vett och etikett för pokerspelare

Att följa vett och etikett är inte bara ett sätt att passa in utan det är även ett sätt att visa respekt mot andra. Vi är människor är väldigt förtjusta i att följa invanda mönster och rutiner. Det skänker oss trygghet och gör att vi har lättare för att kunna kommunicera och förstå varandra. Detta är speciellt viktigt i situationer där mycket står på spel och tydlig kommunikation är nödvändig för att undvika missförstånd. Att spela poker tillsammans med andra är en sådan situation. När det är mycket som står på spel finns litet utrymme för missförstånd. Därför ska vi här gå igenom hur du på bästa sätt håller dig till passande vett och etikett när du spelar poker.

Visa inga känslor

Att spela poker är inget för den hetlevrade personen. Här gäller det att hålla sina känslor för sig själv. Naturligtvis kan man visa glädje eller besvikelse när spelet väl är över. Men under spelets gång är det pokeransikte som gäller. Poker går inte alltid ut på att ha de bästa korten. Om din motspelare tror att du har bättre kort än du har kan det resultera i att personen lägger sig. Vilket ger dig vinsten. Det är därför ytterst viktigt att du under spelets gång upprätthåller ett pokeransikte som inte på något sätt avslöjar vilken strategi du planerar för dina motspelare. Under de stora turneringarna för pokerproffsen ser man att de ofta har solglasögon och hörlurar på sig. Detta för att göra det lättare att dölja sina känslor under spelets gång. På så sätt kan deras motspelare inte gissa sig till vilka kort de sitter på.

Låt mobilen vara

Som vid många andra tillfällen nuförtiden kan det vara väldigt störande med folk som använder sin mobil i tid och otid. Under en pokermatch ska du absolut inte ta upp din mobil för att börja scrolla. Dels är det otrevligt och kan fördröja spelet, det kan dels uppfattas som fusk av de andra spelarna. De kan bli osäkra på huruvida du sitter och försöker googla dig fram till hur du ska spela på bästa sätt. Eftersom Google kan ge svar på många av våra frågor kan det vara lockande att söka på det ena och det andra under spelets gång. Dock ska du helt undvika detta. Det du inte kunde om poker innan du satte dig vid bordet får du vara utan. Se till att vara bättre förberedd nästa gång istället. Självklart stänger du av ringsignalen på mobilen också, ringande telefoner kan vara väldigt distraherande för den som försöker koncentrera sig på spelet.

Hantera markerna väl

Det är kanske lätt att tycka att det ser så där coolt nonchalant ut att slänga in sina marker mot mitten av bordet när man gör en satsning. Faktum är att detta inte är särskilt uppskattat av vare sig dealern eller andra spelare. Om du kastar markerna så de flyter ut över halva bordet är det väldigt svårt att veta exakt vilka marker som är dina. Ofta resulterar det i att dealern måste ta itu med att samla ihop dina marker och lägga dem i en prydlig hög. Det tar tid och uppmärksamhet från spelet. Genom att kasta markerna kan du dessutom råka välta eller flytta på de andra spelarnas marker eller kort. Det kommer inte att uppskattas och det kan hända att du blir avvisad från bordet. Se också till att du har växlat till dig de marker du behöver innan spelet börjar. Om det är möjligt att köpa nya marker vid bordet ska de ske mellan givarna. Detta för att inte fördröja spelet i onödan. De marker som du har satsat ska du låta vara ifred. Låt bli att till exempel växla till andra valörer med de marker du har kvar. Detta för att inga missförstånd ska uppstå om hur mycket du satsat.

Försök vara tyst

Det kan kanske kännas frestande att direkt sätta igång att diskutera vilka kort du hade när du ändå har lagt dig. Det ska du dock inte göra. Börjar du att prata vitt och brett om att du hade klöver sju och spader åtta så ger det information till de andra spelarna om vilka kort som saknas i leken. Ditt prat kan dessutom störa de andra, som fortfarande är med i spelet, i deras koncentration. Poker är framförallt ett strategispel och det hör till god sed att hålla sig lugn runt bordet. Det innebär att inte prata med andra spelare eller dealern, utöver nödvändig konversation.

Nu när du fått veta lite mer om hur du ska veta hut runt spelbordet kan du luta dig tillbaka och njuta av spelet.

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *