Vett och etikett i Kina

Fråga:
Jag håller på med ett projekt arbete om Kina.  Jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig med några frågor om:
Vad finns det för klädkod i Kina? Vad finns det för vett och etikett när det gäller mat?
Och vad finns det för regler när det gäller hälsningar?
Tack så mycket i förhand

Svar:
Det är en ganska omfattande fråga som du ställer och jag kan givetvis bara ge dig små inblickar i det du undrar över, så vill du ha mer kunskaper rekommenderar jag dig att tala med experter på Kina, du får säkert kontakter via Exportrådet om du frågar.
Till dina frågor:
   Kineser hälsar genom att ta i hand, visitkort lämnas med båda händerna. Utifrån detta kan man avgöra var personen befinner sig i hierakin och hur motparten ska bemötas. De är noga med formella titlar och det är bra att veta. Om en person är direktör placeras titeln ”zong” sist i efternamnet, heter han Tiang, blir det Tiangzong.  Är han ingenjör och viktig tituleras han ”gong” och då blir det Tiangong.
    Kläder är viktigt som affärsperson på besök i Kina, förvisso kan kineserna själva klä sig både fult och informellt, men du förväntas bära affärsklädsel. Som kvinna en diskret dräkt med blus och neutral längd på kjolen och som man i kostym med slips. Skulle det vara väldigt varmt, kan han till nöds bära en kortärmad skjorta med slips.
   Maten är en mycket viktig del i kinesernas liv, närmast det mest centrala. Det är inte enbart näring och mötestid, det ses även som medicinska hjälpmedel och ibland som läkemedel. Sedan har man olika traditioner vad det gäller maten och vart och en av dessa har utformat sina egna speciella kök. Men några av de mest omtalade köken i Kina är Shandong, Sichuan, Yangzhou och Kanton. Är du där i affärer förväntas det att man är frikostig och beredd på att kosta på. En kines kommer bjuda dig på kanske 20-25 rätter, det gäller att visa generositet och det ingår även i den kinesiska traditionen att bygga upp en ”skuld” i affärerna. Värden vid bordet kommer ha ett par extra pinnar att bjuda gästerna vid bordet av maten, var och en av gästerna en serveringssked att ta med. Slicka dig inte om fingrarna, snyt dig inte vid bordet och ta inte med egna pinnar i risskålen – i övrigt är nästan allt tillåtet i bordsskick i Kina!

Om du använder denna text i ditt arbete ber jag dig ange källan. Lycka till!

Mats Danielsson

1 Taknar kring “Vett och etikett i Kina

  1. Janerik Lindqvist skriver:

    Inför resan

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *