Vett och etikett – klädsel. Klädkod på bröllop ”vårdad klädsel”

Fråga:
Vårt bröllop är över, men vi kom i diskussion om ordvalet när det gäller klädsel. Jag valde att inte skriva ”kavaj” eftersom den egentliga betydelsen kändes för uppklätt. Vi skulle ha festen på en gammal dansbana/skola och valde istället ”vårdad klädsel”. Diskussionen blev då – vem kommer inte i vårdad klädsel = finklädd på ett bröllop. Vad kunde jag ha skrivit istället?

Svar:
Tyvärr är klädkoden ”vårdad klädsel” omöjlig att begripa. Vad innebär det? Mörk kostym för mig, jeans för grannen och chinos eller bomullsklänning för den tredje. Jag skulle gissa att ni fick en hel del gäster i mörka kostymer och vackra klänningar (kanske tvärtom också) och så blev de helt fel klädda på en loge/dansbana.

Jag hade valt att föreslå: ”Klädsel ett steg över/lite finare än vardag”. Sedan kan du om du vill förtydliga skriva någon mer info som ”slips och långklänning behövs inte, då festen är på en loge/dansbana”. Då förstår gästen bättre vad ni avser.

Läs mer om klädkod finare vardag

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *