Vett och etikett på jobbet – betyg eller rekommendationsbrev?

Fråga:
Mina medarbetare vill att jag ska skriva betyg eller rekommendationsbrev till de när jag snart slutar min anställning. Vad tycker du är bäst?  Hört att det är lite förlegat/omodernt med betyg.

Svar:
Betyget innebär att man har ett papper på vad man gjort och hur bra eller mindre bra. För en framtida arbetsgivare betyder det något, men långt ifrån allt. Den som har tjänstgjort i sex månader eller mer har rätt till ett betyg. Författaren Georg Uggelberg har skrivit boken ”Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg” och i denna hävdar han att man i en rekommendation även kan utläsa betyg, men som ett slags ”kod”. Där ”Till vår belåtenhet” skulle betyda betyget 1, eller ”Med gott resultat” betyder en 3:a.  Tolkningar således, det kan ju lätt bli fel. Betyg däremot, är för gott och kan inte ändras, även om situationen förändras och man kanske byter ledning på en tidigare arbetsplats.

Mitt svar blir att du ska erbjuda ett betyg, men givetvis om personen även önskar det, en rekommendation. De flesta arbetsgivare kommer ändå att ta referenser och få en muntlig rekommendation. Betyget kan ju även omfatta en text som: ”Lena Flitberg har sedan den 15 maj 2003 varit anställd hos oss och slutar idag sin anställning på egen begäran. Hon har under tiden som min medarbetare arbetat som… och främst utfört arbetsuppgifter som… Hon har under tiden här visat prov på……”

Klicka här för att läsa min artikel om att skriva betyg >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *