Vett och etikett på jobbet – min kollega bloggar och är på Facebook på arbetstid. Vad göra?

Fråga:
Min kollega bloggar på arbetstid och inte en gång utan uppemot 4-5 gånger per dag under arbetstid.

Min chef vet inte om det och jag velar om jag ska berätta eller inte. Det kan bli lite att göra vissa dagar på jobbet men det rättfärdigar inte att blogga under arbetstid, vara på Facebook konstant och att uppdatera sin Instagram.

Problemet är att jag är timanställd, d.v.s inte har mycket att säga till om och kollegan som sysslar med detta har ett vikariat.

Jag vill inte ta hens jobb men vill visa att det inte är okej att göra så, vad gör jag?

Svar:
Det kan vara känsligt som icke ordinarie personal att påpeka kollegornas brister. Är det ett direkt hinder, stör jobbet eller på annat sätt påverkar negativt, säg till personen.

Men en aspekt är ju att du, för att veta detta, har besökt dessa platser lika ofta för kunna se uppdateringarna. Det kan vara något du får som motargument.

Om din kollegas bloggande inte hindrar  dig i ditt utförande av arbetet.  Gör det inte det, då tycker jag att du ska låta det hela bero, tids nog kommer det fram och du vet ju egentligen inte om er chef vet något.

Dessutom, är du säker på att kollegan bloggar? Du kan utan bekymmer blogga kvällen innan och lägga tidsinställda uppdateringar. Läsaren ser inte detta,  de uppfattar det som att det skrivits i realtid.

Om du behöver ta upp ämnet för att det hindrar dig i ditt arbete, då kan det sista vara en annan ingång. Fråga din kollega om hens blogg, säg att du ser att hen bloggar dagtid och om det är tidsinställda inlägg? Fråga hur man gör, säg att du också skulle vilja veta hur det går till.

Då blir kollegan medveten om att ni andra ser och vet. Tror inte det är mycket mer du kan göra.

Klicka här för att läsa min artikel om vett och etikett på jobbet >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *