Vett och etikett, samt tips om bröllopsföljet (tärnor och marskalkar)

Fråga:
Jag skulle var glad för lite feedback i tankarna kring vilka man skall välja som tärna/marskalk/bestman till bröllopet. Hur vi än vrider och vänder på det så känns det liksom inte helt rätt. Vi vill följa den svenska traditionen med tärna och marskalk och kommer att gå in tillsammans i kyrkan. Men hur mycket kan man tumma på reglerna utan att det blir utanför all vett och etikett? Min blivande man har en bror och vill självklart ha honom som marskalk/bestman. Denne bror har en flickvän, men har inte varit tillsammans väldigt länge så det känns inte självklart att inkludera henne. Jag har ingen syster och inte heller ett vän som står ut från de andra som jag skulle kunna välja som min tärna. Istället skulle jag vilja ha med den äldsta av mina småbröder och hans flickvän liksom min blivande mans storasyster. Denna storasyster är förlovad med två barn så hennes respektive ser vi gärna som marskalk även om han nog gärna skulle slippa undan. Kvar har vi sedan min yngsta lillebror samt min blivande mans lillasyster som vi inte vet hur vi skall göra med. Min blivande mans bror blir ju på något sätt udda, men ändå har ju han den mest självklara platsen. Kan man ha en udda marskalk och sedan två par? Man kan väl inte para ihop två syskon? Vi ser helt enkelt ingen självklar lösning. Har ni några förslag eller några tankar?

Svar:
Det var många att välja på och det är inte möjligt för mig att avgöra hur dessa ska prioriteras. Men börja med att välja en bestman, sedan behöver inte han vara marskalk, han väntar på brudparet framme vid altaret. Utse några till kyrkomarskalkar eller dess kvinnliga motsvarighet kyrkotärnor. Deras uppgift är att ta emot gästerna vid inträdet i kyrkan och fråga gästerna “brud eller brudgum?”. Dessa par kan sedan vid brudföljets inträde i altargången gå före de övriga fram till altaret (visar vägen).

Har ni brudnäbbar går de efter dessa kyrkomarskalkar och sdan kommer ni, brudparet. Sedan kommer brudtärnorna, som kan vara flera och går på brudens sida och marskalkarna går på brudgummens sida. Ingen av dessa ska formellt vara gift eller förlovad (där kan ni sortera bort) då de går bredvid varandra uppför altargången. man går inte uppför denna med någon annan än sin partner. Har du någon gift kvinna som du vill ha med i följet, går hon antingen ensam bakom er eller sitter hon framme till vänster och väntar för att hjälpa dig med klänning och slöja, hon är då hedersdam (här kan du också placera in någon i förväg).

Förr kund man ha upp till tolv brudtärnor och marskalkar, men det är sällan så idag. Det kräver ett stort bröllop, men flera par fungerar utmärkt.
Så nu är det bara för er att sortera upp de gifta och förlovade. Vill du välja mer kan du gå på ålder eller släktskap för att prioriteras. Bara att ta fram penna och papper således. Lycka till!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *