Vett och etikett student vid studentbal och klänning i ivory

Fråga:
Jag har ett problem. Jag köpte min balklänning för ca.4 månader sedan. Den är i färgen Ivory men allmänt skulle nog många kalla den vit. Vi har inte fått inbjudningar än men jag har nu fått höra på omvägar att man inte får bära ”vitt” . Jag känner mig orolig för att vi inte kommer kunna gå för att min klänning kommer ses som vit. Den har för övrigt ett lila band i midjan. Så brukar det vara färgkod på detta viset och tror du att jag kommer kunna gå?

Svar:
Det finns egentligen ingen ”etikettsregel” omkring detta, men det finns beskrivet oskrivna traditioner som säger att vitt hör studenten till och därmed inte balen. Samtidigt skriver skolorna sällan klädkoder till balerna, eftersom det då kan bli att studenter ”kräver” hyra/köp av dyra högtidskläder. Nu är ju ivory elfenbensfärg och dessutom med ett lila skärp till – så inte ska du köpa någon ny! Det kommer bli jättefint.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *