Vett och etikett – uppvaktning efter 75 årsdag

Fråga:
Har en fråga om vad som är passande. Goda vänner till oss reser bort då frun i huset fyller 75 år och vill bara fira det tillsammans med barn och barnbarn.

Jag tycker att man respekterar det och inte senare kommer hem med blommor för att i efterskott gratulera. Själv tycker jag att det i detta fall räcker med ett gratulationskort som skickas till denna dag och finns hemma när dom återvänder. Men flera av våra bekanta ber att få göra ett besök senare för att överlämna en blomma. Är inte detta lite störande om man har avsagt sej uppvaktning?

Svar:
Det är som du skriver, har man avsagt sig så har man. Ett gratulationskort kan man givetvis sända, men som sagt inte gå på besök, det är ju tillsagt redan.

Nu vet jag inte om damen har avsagt sig, eller endast valt att resa bort på bemärkelsedagen. Har hon inte officiellt avsagt sig, då möter det i princip inget hinder mot en uppvaktning i efterhand. Men som sagt, det beror lite på hur hon uttryckt sig – en del vill ju dessutom bli uppvaktade i efterhand. Ring och fråga henne, det brukar vara det bästa sättet att få svar på vad hon önskar.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *