Vett och etikett – vernissage. Present eller inte, vad gäller?

Fråga:
Jag önskar svar på vad som gäller angående att ha present/blomma med vid personlig inbjudan till vernissage. Läser två liknande frågor på din block men blir förbryllad när du i det ena fallet svarar att en blomma eller vinflaska säkert uppskattas medan du i andra svaret anger att det inte behövs! Vad gäller?

Svar:
Jag beklagar den otydligheten. Förklaringen är att frågorna är ofta mer omfattande än vad som publiceras och därmed blir svaren olika. Men för dig som läsare blir det oklart . Det ska jag tänka på framöver och jag uppskattar att du gjort mig uppmärksam på detta.

Svaret är att man behöver inte ha med sig något på vernissage. Är det någon du har en relation till, en nära vän eller släkting  en liten present som en blomma eller en flaska vin bli  uppskattat. Blomman kan gärna vara i form av en lite grupp med ett kort i, så står den ett tag. en ingen kan förvänta sig en present – de flesta konstnärer uppskattar nog din närvaro mest av allt.

Läs mer om presenter

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *