Vett och etikett vid inbjudan till möhippa

Fråga:
Min bror ska gifta sig sig till sommaren och jag har såklart börjat fundera på möhippan för hans blivande fru. Då jag inte har blivit kontaktad av någon av tärnorna frågade jag min bror om han hade hört något. Han sa att han fått reda på att datumet är bestämt av tärnorna men vet inga detaljer. Två dagar senare får jag ett sms av en tärna som skriver att det vore jättekul om jag vill vara med på möhippan och att datum, aktiviteter, kidnappning osv. redan är bokat och klart.

Jag känner mig glömd och åsidosatt av detta. Det känns som att de har planerat allt och nu bara frågar mig för att de vet att jag frågade min bror. Det hade ju varit roligt att få vara med och bolla ideér samt lära känna de andra deltagarna före själva möhippan.

Nu fick jag ett till sms att jag måste meddela tärnorna före helgen om jag vill/kan vara med. Då vet jag inte ens vilka aktiviteter som är planerade eller vad det kommer att kosta. Jag har tre små barn och måste planera noga för att få allt att klaffa.

Nu undrar jag, ska jag bara tacka ja (eftersom jag trots allt vill vara med ) eller kan jag ta upp med tärnorna att jag känner mig ledsen och åsidosatt? Jag vill såklart inte förstöra stämningen på möhippan med mina känslor kring detta, men jag känner mig inte helt välkommen.

Svar:
Så klart att du ska tacka ja! Om du blivit glömd, så har din bror hjälpt dig och de har fixat till det, eller så sammanföll bara deras inbjudan med att du pratat med honom. Vad spelar det för roll? Jag tycker nog att du för en alltför stor affär av detta, som blivande svägerska är det inte din uppgift att arrangera möhippan om du inte är hennes bästa vän. För det är brudens närmsta vänner som ska ordna möhippan och tärnorna brukar vara desamma.

Mösexa, eller möhippa är den brudens sista fest med vännerna och som ogift.  hennes närmsta vänner brukar, utan någon påstötning från andra, arrangera denna fest och sedan kan de bjuda in övriga till festen. Se det istället som hedrande att du blev inbjuden och gå dit och roa dig tillsammans med din blivande svägerska och hennes vänner.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *