Vett och etikett vid presentöppning?

Fråga:
Jag undrar vad du tycker om det här med presentöppning. Nyligen var jag på en 40-års fest där den som fyllde år inte öppnade några presenter under festen som var en mindre fest i hemmet. Ibland öppnar ju folk inte sina presenter vid uppvakningar på jobb heller. Anses det som girigt om man öppnar presenten när man får den (jag förstår ju att vid större tillställningar om det blir mycket presenter kan man ju vänta).  Jag tänker att det kan ju vara kul för givaren att se att presenten öppnas.  Även på en arbetsplats där man kanske samlat till en present kan det ju vara kul för kollegorna att se vad det blev. Vad har du för åsikt om detta?

Svar:
Det är inget som säger att det är dålig etikett genom att avvakta med presentöppning, men jag brukar alltid rekommendera det. Skälet är precis det du skrivit, givaren tycker ofta det är trevligt att se sin genomtänkta present bli öppnad och jubilaren, brudparets eller vem det nu är, glädje.

Om man tycker att det är tidsödande att öppna kan man be om hjälp. Någon öppnar upp paketet, jubilaren öppnar det sista, tittar och låter sig överraskas. Snabbt lämnas paketet till en tredje person som anteckna vad det är och från vem. Då kan man i efterhand skriva och tacka för sin present och presentöppningen går snabbt.

Läs mer om presenter

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *