Vid vilka tillfällen bärs studentmössan?

Vid vilka tillfällen bärs studentmössan?

Fråga:

Vid vilka tillfällen bärs studentmössan? Jag undrar om studentmössan bärs under examen?

Om man tar examen på universitet.

Är det någon skillnad i svaret beroende på yrkeshögskoleexamen eller utbildningsnivå, som kandidat, magister eller master?

Vet att det är krans eller hatt för doktorander.

Svar:

Studentmössan bärs traditionellt vid flera tillfällen under studenttiden.

Mösspåtagning: Många skolor har en ceremoni där studenterna får ta på sig sina mössor. Detta sker ofta runt Valborgsmässoafton eller i samband med studentexamen.

Studentexamen: Under själva studentexamen, när studenterna tar sin examen, bär de sina mössor stolt.

Avslutningsdagen (studenten): Studentmössan bärs även på avslutningsdagen när studenttiden är över. Det är ett sätt att fira och avsluta den högre utbildningen.

Den kan också bäras då man gratulerar annan nybakad student. Det gäller även den som inte är icke aktivt studerande student (tog studenten förr).

Traditionellt har det varit att då man tagit sin kandidatexamen (t ex fil. kand) så använde man mössan vid färre tillfällen. Man ansåg sig tydligen ha uppnått en högre nivå än ”den vanlige studenten”.

Som vidarestuderande student bör man absolut bära mössan vid större akademiska högtider. Det kan var vid bal, diverse jubileum, allkårsfestival, Valborg, nationaldag, rektorsuppvaktning osv.

Det borde vara svaret på din fråga vid vilka tillfällen bärs studentmössan.

Läs mer i min artikel om studentmössan >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *