Vitt och svart i blandning på klädsel vid bröllop?

Fråga:
Jag ska på brollop i början av maj och har en ärmlös, knälång klänning jag gärna skulle vilja använda. Den är vit i botten, upptill helvit medan nederdelen har inslag av stora svarta blommor. Till det tänkte jag ha en svart sjal och svarta skor. Kan man ha detta, eller det inkräktar för mycket på brudens ensamrätt till vitt?

Svar: 
Det är helsvart (bröllop bryter sorg) samt helvitt (brudens privilegium) som man inte ska bära. Att ha svarta eller vita detaljer till en annars fin festklädsel signalerar ingen sorg.  Det är med andra ord helt i sin ordning att använda detaljer i dessa färger så länge det inte dominerar den övriga klädseln, det innebär att din klädsel liknar något du skulle bära på en begravning. Då passar det inte, utan då får du försöka sätta lite färg därtill. Ett skärp, en sjal eller andra skor kan lyfta din klädsel.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *