matsdanielsson.se

Klädsel kavaj

av Etikettdoktorn den 6 december, 2011

Fråga:
Vi är bortbjudna nyårsafton och klädseln är kavaj. Vi är på det klara m.vad det innebär men jag undrar är det rätt etikettsmässigt och jag som kvinna vill pryda min blus m.ett litet blomsterarrangemang och att maken tar upp det m.en blomma i bröstfickan?
Är det OK att hålla tal efter det att herren som sitter till höger om värdinnan har gjort det ?

Svar:
Intressant fråga, trots ca 10 000 frågor genom åren har just denna variant aldrig kommit upp.Jättekul, tack!
 Corsage, eller knapphålsblomma är förknippat med bröllop och symboliserar där att bruden och brudgummen nu är för evigt sammanbundna. Det är inte brukligt att mannen använder en blomma i knapphålet vid andra tillfällen (även om många sett detta i gamla ”pilsnerfilmer”) och jag har vid efterforskning inte kunnat finna något annat sammanhang där detta används. Vid begravning kan man ibland finna ordnar, där bröder i ordenssällskapet bär ett arrangemang i knapphålet, som sedan läggs på kistan. Mitt råd blir således att din man inte ska ha en knapphålsblomma.

Din andra fråga avser talet och då tacktalet gissar jag. Herren till höger om värdinnan har inte henne till bordet, så är det just honom du tänker på håller han ett tal som alla andra. Efter honom går det bra att tala, men efter tacktalet är det slut på talen.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

{ 7 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

G. Robban december 9, 2011 kl. 01:08

Bruket att bära en blomma i knapphålet är minsann inget som endast återfinns i ”gamla pilsnerfilmer”. Även om bruket förvisso är ovanligt idag, ansågs det en bra bit in på 1900-talet närmast obligatoriskt för en gentleman att bära blomma i knapphålet; inte minst gällde detta vid festligare tillfällen. Vare sig knapphålet eller bröstfickan på kavajen skulle gapa tomma.

Personligen anser jag, att detta är ett bruk som vore värt att återuppliva, inte minst som en motvikt till vår tids bottenlöst slafsiga klädskick.

Svara

Etikettdoktorn december 9, 2011 kl. 09:58

Historiken är ändå mycket intressant, även om svaren är basade på nutida vett och etikett. Din kommentar är intressant och jag ska medge att jag aldrig sett eller läst om detta bruk. Men jag ifrågasätter inte riktigheten i Robbans kommentar och skull gärna bli korrigerad. Jag hade en magkänsla, men det räcker inte för mig. Du tillför en kunskap som varken jag eller mina bollplank inom skilda yrken och åldrar kunde finna. Därför skulle jag bli väldigt glad om jag fick ta del av dina referenser eftersom jag inte kunde finna något. Men tiden medgav inte efterforskning i arkiven, så tack på förhand om du vill berätta var du hittat informationen.

Svara

Lennart Andersson december 9, 2011 kl. 10:23

Det kan ju inte finnas en vettig man som idag 2011 vill gå runt klädd som på 1800-talet! Bra Etikettdoktorn, svara som man gör idag och inte som på 1800 kallt

Lennart

Svara

Carl Wilhelm december 9, 2011 kl. 15:19

På tal om att inte någon vill klä sig som på 1800-talet (den här mannen gör det dagligen):

http://herrstrigel.blogspot.com/

När det gäller äldre tiders klädskick, kan man till exempel titta på gamla bilder. Här är några bra exempel (äldre och nyare) med anknytning till denna fråga:

http://27.media.tumblr.com/tumblr_lrxlgbYkB81qavqczo1_400.jpg

http://www.myselfanand.com/wp-content/uploads/2009/07/prince-charles.jpg

http://images.smh.com.au/2010/01/13/1034938/princewilliam-420×0.jpg

Svara

Etikettdoktorn december 9, 2011 kl. 15:36

Tack! Det här är intressant, även om de bilder du refererar till visar engelska herrar och så långt är jag med. Min fundering handlade om hur vi gjorde i Sverige och jag vill betona, att jag inte betvivlar G Robbans kunskap här. Den har tidigare visat sig vara mycket bra. Men….. jag hittar inte referenserna någonstans om man verkligen hade knapphålsblomma mer än till bröllop. Finner jag dem ska jag mer än gärna referera dit och ödmjukt ändra mina svar framöver.

Svara

Anders N mars 13, 2015 kl. 12:34

Jag har för mig att corsage avser den lilla bukett som bärs av en dam på klänningen eller vristen, medan knapphålsblomma heter boutonnière. Eller är det bara i Frankrike?

Svara

Etikettdoktorn mars 14, 2015 kl. 19:29

Ska vi vara riktigt nog avsågs det på 16- och 1700-talet mittsektionen på livstycket och snörlivet. Men idag gäller corsage både klänningar och kavajer.

Svara

Lämna en kommentar