Bästa bordsskicket, att ta eller vänta på att bli bjuden?

Bästa bordsskicket, att ta eller vänta på att bli bjuden?

Fråga:
Bästa bordsskicket, att ta eller vänta på att bli bjuden? Min fråga gäller ganska informella tillställningar.

Jag är född på mitten av 70 talet och har alltid fått lära mig att vänta tills man blir erbjuden, t ex att ta kaka, mat, dricka etc om man är på fest/kalas.

Den sista tiden har jag märkt att om man gör det så kan man bli utan något hela kalaset…

När jag själv bjuder in till mingel med eller utan barn så ser jag till att alla har fått något att dricka och blivit erbjuden att ta snittar, kakor eller bullar.

Häromdagen tog jag mina barn till ett kalas med jämnåriga. Föräldrarna till födelsedagsbarnet frågade enbart vissa av föräldrarna om de ville ha glögg med pepparkakor under tiden.

Värdinnan frågade alltså vissa gäster direkt och fixade en kopp om de ville ha (det var inget färdigt på bordet, utan hon värmde upp glöggen i glas i micron). Ingen frågade mig, så det blev alltså inget för mig.

Min fråga är om man idag ska vara så framfusig och säga till eller fråga om man får?

Jag tycker att det är ganska pinsamt och motstrider det mina föräldrar lärt mig. Enligt mig är det faktiskt otrevligt att inte fråga ALLA.

Många svenskar idag verkar inte bry sig att ”alla” mår bra eller känner sig som hemma.

Ska man lägga om stil och bara ”ta för sig” även om ingen ”bjudit”? Är det verkligen ”svensk” vett idag?

Svar:
Nej, det är inte svensk vett och etikett av idag att inte bjuda samtliga närvarande gäster.

Di fråga om bästa bordsskicket, att ta eller vänta på att bli bjuden känns berättigad. Vad gäller eegentligen.

Men det du beskriver är lite av den känsla som jag får, både genom frågor och erfarenheter, vi lever mer i en tillvaro där centrum handlar om ”mig och mina behov” än ”dina och gästens trevnad och behov”.

Värdfolkets främsta uppgift är att se till att gästerna trivs och har det bra. Det går före allt annat och även om du är närvarande som förälder till ett av barnen på kalaset räknas du dit. Så givetvis skulle du erbjudits glögg!

För mig är det också självklart att man inte tar för sig innan det sagts varsågod och det är varje värdpars uppgift att sköta den saken. Åter igen handlar det om gäster som sätter sina egna behov först och därmed ”hugger in” för att få mer för egen del. Även detta tyder på ohyfs och bristande etikett.

Men svaret blir att du skulle inte sagt till och du ska inte ta för dig först av alla. Men du lär varken bjuda hem dessa matvrak eller värdparet. Där i ligger poängen, man påpekar inte andras misstag men samtidigt kommer dessa personer inte bli så uppskattade gäster på andras tillställningar. Inte förrän de lärt sig.

Läs mer i min artikel om att vara gäst >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *