Får man ställa vinflaskor på bordet?

Får man ställa vinflaskor på bordet?

Fråga:

Får man ställa vinflaskor på bordet? Är det etikettsbrott att ha vinflaskor /vattenkaraffer tillgängliga på middagsbordet så att även gästerna vid behov kan servera sig själv under middagen?

När vi är inbjudna till en av familjerna springer värden runt med andan i halsen för att servera vatten och vin i våra glas.

Han och hustrun anser att de vill vara korrekta och väluppfostrade och förbjuder både vin och vattenkaraffer på bordet. Övriga i gänget har klagat på att de varit törstiga (på vatten!) men fått snällt vänta.

Är det verkligen mycket ofint att ha vinflaska/flaskor på bordet för gästen att servera sig själv vid behov?

Att man påtalar för gästen att ”här har vi inga flaskor på bordet” eller t.ex värdinnan bara ta bort vattenflaskan om någon gäst har råkat ta den med sig från tidigare drinkbrickan.

Vi har inte velat ta upp detta spörsmål med den aktuella familjen, då de är mycket styrande och vi vill ha fortsatt trevlig och lättsam samvaro. Ändå tycker vi att det är intressant och höra din syn på saken!

Svar:

Vinflaska på middagsbord har en grund i att gästerna inte på något sätt skulle behöva se om det fanns tillräckligt med vin.

Men ingen skulle sitta törstig. Att inte ställa buteljer på bordet är en gammal ritual. Fanns serveringspersonal serverades vinet ur karaff eller flaska, utan några buteljer på bordet.

Enligt äldre sed skulle den urdruckna vinflaskan ställas på ett sideboard, så att intresserade gäster kunde se vilket vin de fått.

Om vinet hälldes i av värdfolket, vilket var det mest artiga om det, som i ert fall, inte fanns serveringspersonal eller skickades runt av gästerna på anmodan av värdfolket, kunde dekanterat vin ställas på bordet i sina karaffer. De tomma dekanterade vinflaskorna ställdes gärna på ett sideboard.

Serverades vinet dekanterat man senare även hälla tillbaka det i vinflaskan, förutsatt att ingen utfällning fanns kvar där.

Vid finare, dvs mer traditionella bjudningar skulle gästerna aldrig själva behöva hälla upp vinet, det var värdfolket eller serveringspersonalens uppgift. Det är det äldre och föråldrade svaret på frågan får man ställa vinflaskor på bordet.

Era vänner hävdar således en gammal sed, men idag gäller att det är inga som helst bekymmer med att ställa vinflaskor på bordet. Och inte heller att gästerna själva häller i vin i sina och varandras glas om värdfolket säger till.

Era vänner tror således att gamla etikettsregler fortfarande gäller, men de reglerna är förändrade och föråldrade. Så svaret är ja, man kan ställa flaskor på bordet.

Vad det gäller vattnet, så finns överhuvudtaget inga sådana etikettsregler. Vare sig från förr eller idag. Det är något era vänner har fått för sig. Besök en bättre restaurang, så får ni alltid bordsvatten framställt på bordet.

Läs mer i min artikel om servering >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *