Svensk kontra amerikansk middagsetikett vid middag?

Svensk kontra amerikansk middagsetikett vid middag?

Fråga:
Svensk kontra amerikansk middagsetikett vid middag? Jag kommer att få besök av en god vän från USA, som kommer hit i syfte att inleda och förhoppnings avsluta en förhandling med ett svenskt företag.

Han äger och driver ett litet företag, ingen stor arbetsgivare som ger honom utbildning.

Han har aldrig varit i Europa.

Han vill gärna bete sig så korrekt som möjligt, så han har förutom egna sökningar även bett mig om hjälp.

Jag har fått lära mig, att man inte börjar äta förrän alla blivit serverade, om inte sällskapet är så stort att maten hinner kallna om man väntar.

Rätta mig gärna om jag har fel i detta, annars undrar jag om det, mellan tummen och pekfingret, finns någon gräns, räknat i antal personer i sällskapet, för när det är acceptabelt att börja äta innan alla blivit serverade.

En tanke jag har, är att om sällskapet är väldigt stort, sitter inte alla vid samma bord, och då väntar man tills alla bordskamrater blivit serverade.

I USA är hanteringen av bestick annorlunda än här.

En skillnad jag känner till, är att det i USA är mer eller mindre norm att man skär upp maten i lagom bitar innan man börjar äta, och sedan lägger ifrån sig kniven, flyttar gaffeln till höger hand och äter med hjälp av bara gaffeln.

Jag vet inte om detta är ett etikettsbrott här, men den känsla jag får när någon äter så, är att personen beter sig lite som ett barn.

Är det ett etikettsbrott, eller är det något som accepteras här. Det kan ju vara så, att det inte är ett egentligt etikettsbrott, men att andra skrattar bakom ryggen på den som gör på det sättet.

Svar:
Det är skillnad på svensk kontra amerikansk middagsetikett vid middag, det kan vi konstatera. Men han kan vara lugn, han kommer långt med enbart sunt förnuft.

Vi börjar med när man får bärja äta. Det finns inget antal personer, detta är en vanligt förekommande uppfattning.

Gästerna börjar äta när värden eller värdinnan säger “Varsågoda” eller när någon av dem börjar äta. Du nämner förhandlingar, då ska det betonas i svensk affärsetikett finns inga värdinnor, där är båda könen värdar.

Även om det är väldigt många gäster vid bordet, så väntar man. Om det så skulle serveras soppa som kallnar fort. Men detta kan klokt värdfolk hantera genom att säga “Varsågoda och börja direkt”.

Om det är din amerikanske vän som är värd och bjuder på middagen, kan en extra upplysning vara att han ska inte äta upp på sin tallrik innan hans gäst är klar. Vänta in är en bra regel.

Hur besticken hanteras skiljer sig åt som du beskriver, nu är min upplevelse att många amerikaner klarar vårt “engelska sätt” att föra besticken. Med gaffeln i vänster hand och kniven i höger. Det är således en fördel om han övar lite på det i förväg.

Annars är det inte hela världen om han äter på “franskt vis” med gafeln i höger hand och å som du beskriver. Alla vet ju att han är amerikan. Fast det finns ett undantag även i Sverige, mjuka rätter såsom pateér aväts med gaffeln i höger hand. precis så som emerikanerna gör och vi vid desserter. Det anses “finast”.

Nu skulle jag inte vilja tala om ett “etikettsbrott”, det låter så trist. Vi är uppfostrade olika, med skilsa seder och bruk. Om någon skrattat åt detta, då vill jag däremot tala om bådet “etikettsbrott” och ohyfs.

Tipsa din vän att han kan klicka på länkar i detta svar och länken sist. Längst upp till höger på min sida med dessa artiklar kan han välja språk, hela mit website översätts då till engelska. Då kan han läsa mer.

Läs mer i min artikel om bordsskick >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *